Ta smaken till en ny nivå
GOD SMAK HANDLAR OM ATT BEMÄSTRA DETALJERNA
Det är finliret som skiljer en ”vanlig måltid” från en minnesvärd kulinarisk upplevelse. För det krävs högsta tänkbara kvalitet i varje moment, från ingredienser till dukning och servering. Ditt matlagningskunnande i kombination med våra apparater och redskap ser till att även de segaste delarna av köttet blir så möra att de faller av benet och att chokladtårtor smälter i munnen.
Steg 1. Matens ursprung
Genom att förstå och fokusera på råvarornas ursprung kan du upptäcka några av de godaste, mest hälsosamma och hållbara sätten att ta smaken till en ny nivå. Vi kliver ut ur köket och börjar med hur våra livsmedel produceras. Vi tittar närmre på jorden och klimatet som ger näring åt frukt och grönsaker och på hur djuren som producerar kött- och mejeriprodukter lever.
Kvalitet viktigare än kvantitet
Vägen till smaker utöver det vanliga börjar långt innan du börjar laga maten. När du väljer ingredienser är det bättre att prioritera kvalitet före kvantitet eftersom det ger nyttigare rätter som smakar mer. Tomater som odlats utomhus innehåller till exempel dubbelt så mycket C-vitamin som växthusodlade och har betydligt högre nivåer av antioxidanter som ger smak och arom. Kort sagt, välj kvalitetsingredienser – de smakar mer och bättre.
Upptäck de genuina smakerna
För bara några få årtionden sedan smakade maten helt annorlunda och en stor anledning till det är den ökade användningen av konstgjorda smakämnen. I ”Matens ursprung”, det första avsnittet i vår serie Tasteology, tittar vi närmare på detta fenomen. Vi har talat med Mark Schatzker, en framstående journalist inom detta ämne. Han insikter hjälper oss med hur vi ska uppskatta de genuina smakerna och hur viktigt det är att tänka på detta när man väljer ingredienser.
Tips och recept som hjälper dig att få ut det mesta av dina fina ingredienser.
Ät närodlat. Ät säsongsbaserat.
För naturligt bästa kvalitet, välj närodlat och produkter som är i säsong. När en ”färsk” tomat når stormarknadens grönsaksdisk är den redan upp till nio dagar gammal. Omedelbart efter skörden börjar frukt och grönt att förlora näringsämnen. Genom att välja närodlat ser du till att livsmedlen du äter är upp till 55 % nyttigare. Bli inspirerad och få mer råd och tips i My AEG-appen.
Ladda ner My AEG-appen för iOS Ladda ner My AEG-appen för Android
Kocken och köttexperten Ludwig Maurer är också uppfödare av wagyu-kor
ÄVEN LIVSMEDLEN ÄR VAD DE ÄTER
Man brukar säga att man är vad man äter, och samma sak gäller för våra livsmedel. Djurens foder och levnadsförhållanden påverkar också smaken på kött och mejeriprodukter. Om en ko betar gräs eller utfodras med spannmål syns skillnaden genom att de två biffarna har olika marmorering liksom vitamin-, mineral- och syrainnehåll.
STEG 2. KYLNING
Rätt kylning förbättrar smaken på din mat innan du ens har börjat laga den. Frukten smakar som om den vore nyskördad, köttet är alltid mört och rester smakar lika gott som en nylagad måltid. När du förstår hur livsmedel förvaras rätt kommer varje ingrediens verkligen till sin rätt och du kan ta smaksensationerna ett steg längre. Både före och efter att du ställer dig vid spisen.
Konsten att hålla färska livsmedel färska längre
Färsk frukt och färska grönsaker innehåller i huvudsak vatten. Cellväggarna stänger inne fukt och smak, men när temperaturen är för hög går dessa cellväggar sönder, vilket leder till att både smak och konsistens går förlorad. Vissa typer av livsmedel håller sig fräscha längre vid lägre temperaturer än andra. Ingredienser som bladgrönsaker och rotfrukter bör helst förvaras vid 0 °C, medan andra produkter bör förvaras i en temperatur på 2–5 °C.
Ingen bitter eftersmak
Lär dig minska svinnet och att hitta olika uppfinningsrika och härliga sätt att piffa upp rester. Kylning, andra avsnittet i vår Tasteology-dokumentär, tittar närmre på en bortglömd faktor, nämligen hur vi förvarar maten. Bättre kylförvaring innebär nämligen att maten får mer smak. Våra experter ger sina bästa tips och råd om hur man håller ingredienser fräscha längre.
BÄTTRE FÖRVARING, MINDRE AVFALL
Genom korrekt förvaring av livsmedel minskar man onödigt avfall. Hela 61% av matavfallet kan förhindras genom korrekt förvaring av de olika matvarorna. Den exakta temperaturen på varje kylskåpshylla varierar och om varje ingrediens förvaras på sin idealiska plats minskar du svinnet betydligt.
Bevara smakerna och håll maten fräschare, längre
Bevara naturliga smaker och aromer
ProFresh Plus-seriens mångsidiga kylfrysar håller maten fräsch längre. ProFresh Plus skyddar inte bara livsmedlen, utan bevarar också deras naturliga aromer så att ingredienserna alltid doftar och smakar som de ska.
Om mycket av smaken går förlorad gör du något fel
Ludwig Maurer
Wagyu-kobonde och kock
Frys fräschören
Vissa ingredienser håller sig färskast i frysen, men bara om man fryser in dem på rätt sätt. Långsam infrysning skapar stora iskristaller som förstör matens naturliga konsistens och smak. Vår TwinTech®-teknik använder snabbfrysning genom kraftig cirkulation av torr, kall luft, vilket förhindrar att livsmedlen förstörs, så att de håller längre och smakar bättre.
Visste du att ...
Över 75% av hushållen ställer inte in sitt kylskåp på rätt temperatur. Detta gör att maten förlorar smak och konsistens innan man ens har börjat tillaga den.
I de flesta kylskåp cirkulerar samma luft runt mellan kylskåpet och frysen, vilket ger dålig temperatur och fukt i båda utrymmena.
Steg 3. Värme
Förståelsen för varför värme skapar smak och konsistens gör att du kan utforska potentialen hos varje ingrediens. Vid själva tillagningen skapas smak genom att stora molekyler bryts ner i mindre, vilket frigör smakerna inuti dem. Upptäck hur olika uppvärmningsmetoder, från induktionsvärme till ånga och sous vide, låser upp läckra aromer och förbättrar smaken i varje maträtt.
VÄRMENS ROLL
För resultat som verkligen tar smaken ett steg längre, behöver du förstå värme på molekylär nivå. Den perfekta biffen smakar gott tack vare att aminosyrorna reagerar med sockret vid 130 °C. Men vid högre temperatur bryts molekylerna ner och tar smak och konsistens med sig. De bästa grönsakerna kräver tillräckligt med värme för att spränga cellväggarna som bär på smaken, utan att den avdunstar.
Värme – en överkurs
Exakt värmereglering är nyckeln till mat som smakar mer, men vad innebär det för dig och ditt sätt att laga mat? Vår Tasteology-expert Catalina Vélez går tillbaka i historien för att ta reda på var matlagning vid låga temperaturer och med hjälp av ånga tog sin början. Hon visar också hur viktigt ånga och låga temperaturer är för att skydda smaker och näringsämnen i maten du lagar hemma.
Bevara smakerna med induktion
Induktionshällar ger dig exakt kontroll och värmedistribution som omvandlar smaken. När biffen tillagas drar proteinfibrerna ihop sig och släpper ifrån sig såväl köttsaft som smak- och näringsämnen. Om du sänker från hög till låg värme slappnar dessa fibrer av så att den smakrika vätskan stannar kvar i köttbiten. För bästa resultat, vänd var 15:e sekund, inte efter några minuter i taget. Biffens värme invändigt gör mer för stekningen än den omgivande värmen.
Det perfekta valet för de rätter där varje sekund och varje grad spelar roll.
Laga mat med frihet
Ge din kreativitet extra bränsle med flexibiliteten och precisionen i en MaxiSense® Combi. Den använder induktionsteknologi som värmer upp snabbare än både gas- och elspisar. Du växlar blixtsnabbt från bryning till sjudning tack vare den exakta värmeregleringen.
Förhöj smaken med rätt temperatur
Stjärnkockar, hemmakockar, amatörer och proffs. Alla har sin smak gällande den perfekta temperaturen för exempelvis en god köttbit. AEGs nya ångugn SteamPro förstår precis vad du vill ha, och hur du vill ha det!
Den bästa värmen kommer från ånga
Att laga mat med ånga har blivit populärt eftersom ångan skyddar matens molekyler på ett skonsamt sätt. Den extra fuktigheten förhindrar också vätskan i ingredienserna från att dunsta bort, vilket ger en knaprig yta utan att insidan blir för mycket eller för lite tillagad. Det gör att degen jäser snabbare och jämnare. Med bättre karamellisering på degens yta får du dessutom härligt tjocka skorpor varje gång.
Ånga bevarar ingredienserna i deras bästa, renaste form.
Catalina Vélez
TV-kock
Sublim sous vide
Sous vide är troligen den bästa tekniken för att bemästra värme. Du använder vakuumförslutna plastpåsar och vattenbad för att bevara saftighet, aromer, näringsämnen och smak hos varje ingrediens. Tack vare den exakta temperaturregleringen har du oöverträffad kontroll över genomkokningen och får alltid till maten exakt rätt.
Det är bara att lägga ingredienserna i påsen, lägga in den i ugnen och njuta av läckerheterna.
Sous vide – enkelt och sublimt
Med SteamPro blir sous vide-matlagning – med vakuumförseglade påsar som lockar fram smakerna och bevarar saftigheten i kombination med exakt temperaturreglering – rena barnleken. Du kan koncentrera dig på att njuta av läckerheterna.
Visste du att ...
Vattenmolekyler leder värme mycket snabbare än luft, så mycket att det kokande vattnets ånga sprider värme på samma nivå som 600°c varmluft.
Om du kokar grönsaker förlorar du 70% av C-vitaminerna, vid tillagning i ångugn förlorar du endast 40%.
STEG 4. SMAKSENSATIONER
Alla våra sinnen är med och påverkar och kompletterar våra smakupplevelser. Så även när du är klar med maten kan kunskapen om hur syn, hörsel och känsel påverkar upplevelsen hjälpa dig att ta smaken till en ny nivå, hela vägen fram till bordet.
Smaka med ögonen
Maten smakar bättre när den har den exakt rätta färgen. Det är därför vi älskar en perfekt rosa stek och bröd med en gyllenbrun skorpa. Den milda värmen i ångan skyddar ytan på ingredienserna så att deras livliga färger inte går förlorade. Sättet som maten serveras på kan också förhöja smaken. Runda, vita tallrikar förhöjer söta smaker, medan svarta kantiga tallrikar ger fylligare smak. Lägg alltid upp rätten i mitten på tallriken så smakar maten bättre.
Forskning i experimentell psykologi tyder på att vi upplever frukt och grönsaker i starkare färger som färskare och mer smakrika.
En fest för alla sinnen
Matlagning är en upplevelse för alla sinnen. För att hjälpa dig laga riktigt träffsäkra rätter undersöker vår Tasteology-expert Charles Spence synens betydelse, hur form och färg påverkar hur vi upplever att maten smakar. Han undersöker också varför Instagram kittlar våra smaklökar.
Smaka med öronen
Bakgrundsljud och musik i köket kan påverka hur maten smakar. Höga ljud förhöjer söta eller syrliga smaker, medan dämpade ljud förhöjer beska smaker eller umami. Musik med samma volym som samtalet kan också göra att maten smakar bättre. En tyst köksfläkt hjälper dig alltså att uppleva ljudets verkliga inverkan på dina smaklökar.
Med en nära nog helt tyst köksfläkt ger du köket den perfekta ljudkulissen som förhöjer varje måltid.
Smaka med fingertopparna
Hur maten känns när vi tuggar den påverkar också dess smak – från den möra steken till den krämiga chokladkakan. Ångans milda värme eller sous vide-tillagning är det bästa sättet att få perfekt konsistens. De taktila intrycken spelar också roll, allt från hur besticken ligger i handen till glasets form och tyngd påverkar hur vi upplever mat och dryck.
Ju djupare färg, desto intensivare kan smaken vara
Professor Charles Spence
University of Oxford
Visste du att ...
Vitt vin har visat sig smaka bäst i blå eller röd miljö.
Formen på glaset kan bestämma hur vi uppfattar kvaliteten på måltiden och på dryckerna.
Om du ska ta smaken till en ny nivå behöver du passion, engagemang och förståelse för varje steg i matlagningsprocessen. Det handlar om att skaffa de bästa ingredienserna, förvara dem på bästa sätt, värma dem för optimal smak och göra dukning och upplägg till en upplevelse i sig.
Nu när du vet hur du tar hand om detaljerna är det dags att njuta av resultatet.