Ta smaken till en ny nivå

GOD SMAK HANDLAR OM ATT BEMÄSTRA DETALJERNA

Det är finliret som skiljer en ”vanlig måltid” från en minnesvärd kulinarisk upplevelse. För det krävs högsta tänkbara kvalitet i varje moment, från ingredienser till dukning och servering. Ditt matlagningskunnande i kombination med våra apparater och redskap ser till att även de segaste delarna av köttet blir så möra att de faller av benet och att chokladtårtor smälter i munnen.

Steg 1. Matens ursprung

Genom att förstå och fokusera på råvarornas ursprung kan du upptäcka några av de godaste, mest hälsosamma och hållbara sätten att ta smaken till en ny nivå. Vi kliver ut ur köket och börjar med hur våra livsmedel produceras. Vi tittar närmre på jorden och klimatet som ger näring åt frukt och grönsaker och på hur djuren som producerar kött- och mejeriprodukter lever.

Två avokadohalvor

Kvalitet viktigare än kvantitet

Vägen till smaker utöver det vanliga börjar långt innan du börjar laga maten. När du väljer ingredienser är det bättre att prioritera kvalitet före kvantitet eftersom det ger nyttigare rätter som smakar mer. Tomater som odlats utomhus innehåller till exempel dubbelt så mycket C-vitamin som växthusodlade och har betydligt högre nivåer av antioxidanter som ger smak och arom. Kort sagt, välj kvalitetsingredienser – de smakar mer och bättre.

Sallad i en glaskub som representerar hur viktig matens ursprung är när vi tar smaken ett steg längre.

Upptäck de genuina smakerna

För bara några få årtionden sedan smakade maten helt annorlunda och en stor anledning till det är den ökade användningen av konstgjorda smakämnen. I ”Matens ursprung”, det första avsnittet i vår serie Tasteology, tittar vi närmare på detta fenomen. Vi har talat med Mark Schatzker, en framstående journalist inom detta ämne. Han insikter hjälper oss med hur vi ska uppskatta de genuina smakerna och hur viktigt det är att tänka på detta när man väljer ingredienser.

Ett knippe färska rädisor
Appen My AEG

Tips och recept som hjälper dig att få ut det mesta av dina fina ingredienser.

My AEG-appen på en iPad

Ät närodlat. Ät säsongsbaserat.

För naturligt bästa kvalitet, välj närodlat och produkter som är i säsong. När en ”färsk” tomat når stormarknadens grönsaksdisk är den redan upp till nio dagar gammal. Omedelbart efter skörden börjar frukt och grönt att förlora näringsämnen. Genom att välja närodlat ser du till att livsmedlen du äter är upp till 55 % nyttigare. Bli inspirerad och få mer råd och tips i My AEG-appen.

Ladda ner My AEG-appen för iOS   Ladda ner My AEG-appen för Android

Kocken och köttexperten Ludwig Maurer och en wagyu-ko
Ett matnyttigt möte

Kocken och köttexperten Ludwig Maurer är också uppfödare av wagyu-kor

ÄVEN LIVSMEDLEN ÄR VAD DE ÄTER

Man brukar säga att man är vad man äter, och samma sak gäller för våra livsmedel. Djurens foder och levnadsförhållanden påverkar också smaken på kött och mejeriprodukter. Om en ko betar gräs eller utfodras med spannmål syns skillnaden genom att de två biffarna har olika marmorering liksom vitamin-, mineral- och syrainnehåll.

STEG 2. KYLNING

Rätt kylning förbättrar smaken på din mat innan du ens har börjat laga den. Frukten smakar som om den vore nyskördad, köttet är alltid mört och rester smakar lika gott som en nylagad måltid. När du förstår hur livsmedel förvaras rätt kommer varje ingrediens verkligen till sin rätt och du kan ta smaksensationerna ett steg längre. Både före och efter att du ställer dig vid spisen.

En fräsch bladsallad

Konsten att hålla färska livsmedel färska längre

Färsk frukt och färska grönsaker innehåller i huvudsak vatten. Cellväggarna stänger inne fukt och smak, men när temperaturen är för hög går dessa cellväggar sönder, vilket leder till att både smak och konsistens går förlorad. Vissa typer av livsmedel håller sig fräscha längre vid lägre temperaturer än andra. Ingredienser som bladgrönsaker och rotfrukter bör helst förvaras vid 0 °C, medan andra produkter bör förvaras i en temperatur på 2–5 °C.

Ett isblock med kylda ingredienser inuti som representerar kylpelaren i Taking Taste Further

Ingen bitter eftersmak

Lär dig minska svinnet och att hitta olika uppfinningsrika och härliga sätt att piffa upp rester. Kylning, andra avsnittet i vår Tasteology-dokumentär, tittar närmre på en bortglömd faktor, nämligen hur vi förvarar maten. Bättre kylförvaring innebär nämligen att maten får mer smak. Våra experter ger sina bästa tips och råd om hur man håller ingredienser fräscha längre.

demo av hur man genom att hålla livsmedlen åtskilda ser till att de håller sig fräscha och färska längre

BÄTTRE FÖRVARING, MINDRE AVFALL

Genom korrekt förvaring av livsmedel minskar man onödigt avfall. Hela 61% av matavfallet kan förhindras genom korrekt förvaring av de olika matvarorna. Den exakta temperaturen på varje kylskåpshylla varierar och om varje ingrediens förvaras på sin idealiska plats minskar du svinnet betydligt.

ett urval av smakrika ingredienser som ingefära, chili, vårlök och sesamfrön
Ta det kallt med ProFresh

Bevara smakerna och håll maten fräschare, längre

ProFresh-kylfrysen

Bevara naturliga smaker och aromer

ProFresh Plus-seriens mångsidiga kylfrysar håller maten fräsch längre. ProFresh Plus skyddar inte bara livsmedlen, utan bevarar också deras naturliga aromer så att ingredienserna alltid doftar och smakar som de ska.

Om mycket av smaken går förlorad gör du något fel

Ludwig Maurer

Wagyu-kobonde och kock

Två frysta fiskar

Frys fräschören

Vissa ingredienser håller sig färskast i frysen, men bara om man fryser in dem på rätt sätt. Långsam infrysning skapar stora iskristaller som förstör matens naturliga konsistens och smak. Vår TwinTech®-teknik använder snabbfrysning genom kraftig cirkulation av torr, kall luft, vilket förhindrar att livsmedlen förstörs, så att de håller längre och smakar bättre.

Visste du att ...

Färsk sparris som behållit sin färg eftersom den kylts ner ordentligt

Över 75% av hushållen ställer inte in sitt kylskåp på rätt temperatur. Detta gör att maten förlorar smak och konsistens innan man ens har börjat tillaga den.

I de flesta kylskåp cirkulerar samma luft runt mellan kylskåpet och frysen, vilket ger dålig temperatur och fukt i båda utrymmena.

Steg 3. Värme

Förståelsen för varför värme skapar smak och konsistens gör att du kan utforska potentialen hos varje ingrediens. Vid själva tillagningen skapas smak genom att stora molekyler bryts ner i mindre, vilket frigör smakerna inuti dem. Upptäck hur olika uppvärmningsmetoder, från induktionsvärme till ånga och sous vide, låser upp läckra aromer och förbättrar smaken i varje maträtt.

Gourmeträtt med kött och grönsaker

VÄRMENS ROLL

För resultat som verkligen tar smaken ett steg längre, behöver du förstå värme på molekylär nivå. Den perfekta biffen smakar gott tack vare att aminosyrorna reagerar med sockret vid 130 °C. Men vid högre temperatur bryts molekylerna ner och tar smak och konsistens med sig. De bästa grönsakerna  kräver tillräckligt med värme för att spränga cellväggarna som bär på smaken, utan att den avdunstar.

En flamma i en glaskub som representerar hur viktig värmefaktorn är när vi tar smaken ett steg längre.

Värme – en överkurs

Exakt värmereglering är nyckeln till mat som smakar mer, men vad innebär det för dig och ditt sätt att laga mat? Vår Tasteology-expert Catalina Vélez går tillbaka i historien för att ta reda på var matlagning vid låga temperaturer och med hjälp av ånga tog sin början. Hon visar också hur viktigt ånga och låga temperaturer är för att skydda smaker och näringsämnen i maten du lagar hemma.

Mat som lagas i wok på en AEG-induktionshäll

Bevara smakerna med induktion

Induktionshällar ger dig exakt kontroll och värmedistribution som omvandlar smaken. När biffen tillagas drar proteinfibrerna ihop sig och släpper ifrån sig såväl köttsaft som smak- och näringsämnen. Om du sänker från hög till låg värme slappnar dessa fibrer av så att den smakrika vätskan stannar kvar i köttbiten. För bästa resultat, vänd var 15:e sekund, inte efter några minuter i taget. Biffens värme invändigt gör mer för stekningen än den omgivande värmen.

En middag med grillad stek upplagd på en planka
MaxiSense® Combi

Det perfekta valet för de rätter där varje sekund och varje grad spelar roll.

MaxiSense Combi-induktionshäll med planchagrill

Laga mat med frihet

Ge din kreativitet extra bränsle med flexibiliteten och precisionen i en MaxiSense® Combi. Den använder induktionsteknologi som värmer upp snabbare än både gas- och elspisar. Du växlar blixtsnabbt från bryning till sjudning tack vare den exakta värmeregleringen.

Kocken Klas Lindberg och AEG:s nya ångugn SteamPro

Förhöj smaken med rätt temperatur

Stjärnkockar, hemmakockar, amatörer och proffs. Alla har sin smak gällande den perfekta temperaturen för exempelvis en god köttbit. AEGs nya ångugn SteamPro förstår precis vad du vill ha, och hur du vill ha det!

Den bästa värmen kommer från ånga

Att laga mat med ånga har blivit populärt eftersom ångan skyddar matens molekyler på ett skonsamt sätt. Den extra fuktigheten förhindrar också vätskan i ingredienserna från att dunsta bort, vilket ger en knaprig yta utan att insidan blir för mycket eller för lite tillagad. Det gör att degen jäser snabbare och jämnare. Med bättre karamellisering på degens yta får du dessutom härligt tjocka skorpor varje gång.

Ånga bevarar ingredienserna i deras bästa, renaste form.

Catalina Vélez

TV-kock

Ett urval av vakuumförseglade ingredienser

Sublim sous vide

Sous vide är troligen den bästa tekniken för att bemästra värme. Du använder vakuumförslutna plastpåsar och vattenbad för att bevara saftighet, aromer, näringsämnen och smak hos varje ingrediens. Tack vare den exakta temperaturregleringen har du oöverträffad kontroll över genomkokningen och får alltid till maten exakt rätt.

Jämförelse som visar vilken skillnad sous vide gör vid tillagning av ankbröst
SteamPro

Det är bara att lägga ingredienserna i påsen, lägga in den i ugnen och njuta av läckerheterna.

Sous vide – enkelt och sublimt

Med SteamPro blir sous vide-matlagning – med vakuumförseglade påsar som lockar fram smakerna och bevarar saftigheten i kombination med exakt temperaturreglering – rena barnleken. Du kan koncentrera dig på att njuta av läckerheterna.

Visste du att ...

Sparris och citron

Vattenmolekyler leder värme mycket snabbare än luft, så mycket att det kokande vattnets ånga sprider värme på samma nivå som 600°c varmluft.

Om du kokar grönsaker förlorar du 70% av C-vitaminerna, vid tillagning i ångugn förlorar du endast 40%.

STEG 4. SMAKSENSATIONER

Alla våra sinnen är med och påverkar och kompletterar våra smakupplevelser. Så även när du är klar med maten kan kunskapen om hur syn, hörsel och känsel påverkar upplevelsen hjälpa dig att ta smaken till en ny nivå, hela vägen fram till bordet.

En utsökt, saftig stek, perfekt tillagad med ånga

Smaka med ögonen

Maten smakar bättre när den har den exakt rätta färgen. Det är därför vi älskar en perfekt rosa stek och bröd med en gyllenbrun skorpa. Den milda värmen i ångan skyddar ytan på ingredienserna så att deras livliga färger inte går förlorade. Sättet som maten serveras på kan också förhöja smaken. Runda, vita tallrikar förhöjer söta smaker, medan svarta kantiga tallrikar ger fylligare smak. Lägg alltid upp rätten i mitten på tallriken så smakar maten bättre.

Ett urval av bestick, tallrikar och råvaror i en glaslåda som representerar hur viktig upplevelsefaktorn är när vi tar smaken ett steg längre.
Ångkokning bevarar matens färg

Forskning i experimentell psykologi tyder på att vi upplever frukt och grönsaker i starkare färger som färskare och mer smakrika.

En fest för alla sinnen

Matlagning är en upplevelse för alla sinnen. För att hjälpa dig laga riktigt träffsäkra rätter undersöker vår Tasteology-expert Charles Spence synens betydelse, hur form och färg påverkar hur vi upplever att maten smakar. Han undersöker också varför Instagram kittlar våra smaklökar.

Ett elegant kök

Smaka med öronen

Bakgrundsljud och musik i köket kan påverka hur maten smakar. Höga ljud förhöjer söta eller syrliga smaker, medan dämpade ljud förhöjer beska smaker eller umami. Musik med samma volym som samtalet kan också göra att maten smakar bättre. En tyst köksfläkt hjälper dig alltså att uppleva ljudets verkliga inverkan på dina smaklökar.

Bild som beskriver förhållandet mellan ljud och upplevelsen av och smaken hos en måltid
Fyllig tystnad

Med en nära nog helt tyst köksfläkt ger du köket den perfekta ljudkulissen som förhöjer varje måltid.

En krämig chokladpudding som tillagats med ånga för den perfekta konsistensen

Smaka med fingertopparna

Hur maten känns när vi tuggar den påverkar också dess smak – från den möra steken till den krämiga chokladkakan. Ångans milda värme eller sous vide-tillagning är det bästa sättet att få perfekt konsistens. De taktila intrycken spelar också roll, allt från hur besticken ligger i handen till glasets form och tyngd påverkar hur vi upplever mat och dryck.

Ju djupare färg, desto intensivare kan smaken vara

Professor Charles Spence

University of Oxford

Visste du att ...

Kristallklart vinglas suspenderat i en kub

Vitt vin har visat sig smaka bäst i blå eller röd miljö.

Formen på glaset kan bestämma hur vi uppfattar kvaliteten på måltiden och på dryckerna.

Om du ska ta smaken till en ny nivå behöver du passion, engagemang och förståelse för varje steg i matlagningsprocessen. Det handlar om att skaffa de bästa ingredienserna, förvara dem på bästa sätt, värma dem för optimal smak och göra dukning och upplägg till en upplevelse i sig.

Nu när du vet hur du tar hand om detaljerna är det dags att njuta av resultatet.