Ånga gör att du kan ta din matlagning till nästa nivå. Tack vare ånga, kan du bevara smaker, behålla livfulla färger och näringsämnen samtidigt som tillagningssättet är mycket skonsamt. Nu kan du laga smakrika och hälsosamma maträtter till perfektion. Allt med din ångugn från AEG.
Du kan tillaga nästan vad du vill med ånga. Grönsaker, skaldjur, fågel, kött, bröd och kakor - ja mycket drar nytta av denna matlagningsmetod.
Hur du lagar mat med ånga
Alla ångugnar från AEG erbjuder en kombination av ånga och torr värme vilket ger dig oändliga matlagningsmöjligheter. Du kan välja att kombinera ånga och torr värme manuellt eller använda Steamify® om det den funktionen finns tillgänglig på din ugnsmodell.
Vi rekommenderar att din ugn är sval när du börjar laga mat för att få ut det mesta av ångtillagningen. Om din ugn är varm när du börjar laga mat, observera att ångan som genereras inte kommer att vara synlig.
Det finns fyra ångnivåer på AEGs ångugnar. Din ugn kan ha alla dessa nivåer eller några av dem. Som generell vägledning beskriver följande tabell vad de olika ångnivåerna fungerar bra för:
Full Steam (100% ånga) använder kontinuerlig ånga för hälsosam och smakrik mat. Idealisk för skonsam tillagning av ingredienser som grönsaker, ris, couscous och skaldjur (fisk, musslor och räkor) | |
Humidity High kombinerar varmluft med ånga. Rätt inställning för känsliga rätter som vaniljsås, smördeg, pajer och fisk. | |
Humidity Medium kombinerar varmluft med ånga för skonsam tillagning. Perfekt när du vill laga revbensspjäll eller ugnsbakad fisk samt bakning av bröd och bakverk. | |
Humidity Low kombinerar varmluft med ånga för saftig och krispig mat. Perfekt för kött, fågel, fisk, gratinerade rätter, grytor och rostade grönsaker samt för bakning av pajer, muffins och kakor. |
Ställ in ångnivån manuellt
1. Fyll vattenlådan till maxnivån enligt anvisningarna
2. Skjut tillbaka vattenlådan på plats
3. Bläddra igenom menyn för att hitta de manuella ångfunktionerna
4. Välj önskad manuell ångfunktion
5. Ställ in temperaturen
6. Tryck på START
Låt Steamify® ställa in ångnivån
Om din ugn har Steamify®-funktionen ställer den automatiskt in ångnivån baserat på den temperatur du väljer. Den tillför sedan rätt mängd ånga vid rätt tidpunkt och kombinerar den med torr värme om det behövs. Lär dig hur du lagar mat med Steamify®.
Tips
- Se till att din ugn är sval när du börjar laga mat med ånga för att få ut det mesta av ångtillagningen
- När du vill hålla maten varm behöver du inte täcka maten med folie eftersom luftfuktigheten ger samma skydd
- När du lagar mat med Full Steam rekommenderar vi att du använder Deluxe Steam-kit som medföljer ugnen som har samma funktion.
VIKTIGT!
- Använd endast kallt kranvatten i vattenlådan. Använd inte filtrerat (avmineraliserat) eller destillerat vatten. Använd inte andra vätskor. Häll inte brandfarliga eller alkoholhaltiga vätskor i vattenlådan
- Om din ugn är varm när du börjar laga mat kommer ångan som genereras inte att synas
- Töm vattenlådan när du är klar med tillagningen
- Resterande vatten kan kondensera i hålrummet. Efter tillagning öppnar du försiktigt ugnsluckan. När ugnen är sval torkar du ugnen med en mjuk trasa
- Du kommer då och då att bli påmind om att avkalka din ångugn. Avkalkning tar bort och förhindrar att kalksten byggs upp i din ugns ångsystem, vilket gör att den kan fortsätta att fungera optimalt. Läs mer om hur du avkalkar din ugn.
Lär dig mer om hur du bakar bröd och kakor med ånga eller på hur du värmer rester med funktionen uppvärmning med ånga.
För mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisningen. Du hittar din bruksanvisning här.