Problem
- Min ugn bakar inte jämnt, bakar ojämnt
- Ojämnt bakresultat
- Ojämn färgsättning
- Ojämn temperatur
Gäller för
- Ugn/spis med varmluftsfunktion
Lösning
- Det är sällan du kan använda exakt samma inställningar i din nya ugn som du kunde i din gamla. Oftast måste du anpassa inställningarna. Anledningen till att inställningarna kan variera från ugn till ugn är bl.a. ugnsutrymmets storlek och energiklass.
I allmänhet behåller ugnarna värmen bättre idag än tidigare, vilket innebär att matlagning bör göras vid en lägre temperatur jämfört med äldre ugnar. - Sänk temperaturen på varmluftsfunktionen och ge maten några minuter till. Ju högre temperatur du har valt, desto mer ojämn bakar / steker ugnen i varm luft. Ugns temperaturen på varmluft bör vanligtvis vara 20-40 grader lägre än i den traditionella ugnen med över/under-värme.
- Undvik att bakplåtspappret är för stort i din ugn eftersom det kan förhindra att luften fördelas jämnt i ugnsutrymmet.
Djupa formar eller andra höga kanter kan skapa "lä" för den varma luften. Se till att det finns så mycket luft runt maten så att värmen i ugnen kan cirkulera så bra som möjligt. - Undvik att ha för mycket i ugnen åt gången
Ojämn bakning i ugnen kan bero på att du har för mycket i ugnen. Om du använder en ugn utan varmluft kan du bara ha en plåt i ugnen åt gången. Om du använder varmluftsfunktionen kan du använda två plåtar, eftersom fläkten fördelar värmen i ugnen.
Om din ugn bakar eller steker mycket ojämnt med normal överhettningsfunktion kan det bero på att en värmare är defekt.
Låt i så fall reparera ugnen av en servicetekniker.- Kontrollera att tätningen är hel och tät hela vägen runt ugnsluckan. Om packningen är trasig eller har hårdnat med tiden måste den bytas ut. En läckande dörrpackning kan skapa ojämn värmecirkulation i ugnen.
Du hittar en ny tätning i vår webbutik - Du får ofta det bästa resultatet genom att förvärma ugnen innan du bakar bakverket.
Om du använder en av våra kombi- / ångugnar på brödprogrammet, ska dock brödet sättas in utan att ugnen förvärms.
Tips för bättre bakresultat
Dessutom finns det några tips för beredning av degen, vilket kan förbättra ditt bakresultat avsevärt.
- Om du upplever att skorpan på brödet blir för hård kan det bero på något av följande skäl.
- För fast deg.
- För hög temperatur i ugnen.
- För torr i ugnen.
- När du bakar bullar / småjästbröd är det viktigt att bakpapperet inte sticker ut ovanför bakplåten, detta kan ge ett felaktigt flöde i den varma luften och därmed en sned värmefördelning.
Fel: När du bakar med varmluft är det viktigt att bakverket ligger i raka rader så att den heta luften kan passera fritt mellan för att värmen skakunna fördelas jämnt över plåten.
Fel:Exempel på bullar bakade på nivå 1 och 4 vid 200 ° C i varmluft i 12 minuter. Bilden visar plåt 1 av 2.
Som du kan se i detta exempel har temperaturen varit för hög vilket ger ett ojämnt resultat. Här kan du förbättra resultatet genom att sänka temperaturen till 150-170C och förlänga tillagningstiden därefter, då blir resultatet enhetligt.
Fel:
Exempel på bullar bakade på nivå 3 vid 200° C och på över / under värme i 12 minuter.
Korrekt och jämnt bakad, med optimala inställningar och bakningstid:Proplates
För de flesta ugnsmodeller är det möjligt att beställa en perforerad bakplåt som ger bättre luftcirkulation.
En Pro-bakplåt kan förbättra bakresultatet.
Se: Professionell bakplåt - vägen till krispiga bakverk med luftiga smulor
Orsak
- Se det stora urvalet av originaltillbehör, reservdelar och rengörings- och skötselprodukter som uppfyller vår höga kvalitetsstandard och till rätt pris i onlinebutiken