Problem
- Ugn värmer ojämnt
Gäller för
- Spis
- Ugn
- Varmluftsugn
- Kombi-ugn
Lösning
- Placera inte plåtar/galler så tätt att inte luften kan cirkulera ordentligt
- Gräddningstid och resultat kan variera något mellan olika plåtar beroende på var i ugnen de placerats
- Bullar och bröd måste vara ordentligt uppjästa. För dåligt jästa bullar blir lätt missformade vid gräddningen och ojämnt färgsatta
- Om bullar och liknande är olika stora kan färgsättningen bli mer ojämn
- Med för hög ugnstemperatur blir färgsättningen ojämn, ytterkanterna brända, höjden dålig på matbröden och sockerkakorna spricker
- Placera matbröd och sockerkakor i luftens riktning. Se bilden nedan
Orsak
Skillnaden mellan varmluft och över/undervärme
- Vid läge över-/undervärme sker färgsättningen genom strålningsvärme från tak- och bottenelement. Släta bullar får till exempel en jämn färg på toppen, medan de längre ner mot plåten får en ljusare färgsättning runt om. En färgbild man är van vid
- Med varmluftsläget blir färgbilden annorlunda, den varma luften cirkulerar och påverkar ytans temperatur runt om. Vid färgsättning av till exempel bullar, kan sidorna därför få mer färg än toppen
- Om det i receptet står en temperatur mellan 160 och 225°C ska sänkningen vara 10–15 procent. Ju högre temperatur desto större sänkning
- Vid temperaturer över 225°C rekommenderas inte funktionen varmluft. Den höga lufttemperaturen ger en ojämn färgsättning
- Ju större mängd mat, deg och så vidare som sätts in i ugnen samtidigt, desto mindre sänkning