Symboler och funktioner på din AEG-ugn

Senast uppdaterad 2023-07-07 09:46

Två ugnar i ett kök där en av dem lagar mat

Din AEG-ugn har många användbara funktioner och program som kan förbättra din upplevelse i köket. Nedan hittar du en översikt över de olika funktionerna och symbolerna. Ta del av våra rekommendationer och få ut det mesta möjliga av din ugn.

Olika AEG-ugnar kan ha olika funktioner och program. På samma sätt kanske namnen på funktioner och symboler inte är desamma för alla modeller. Kontrollera vilka funktioner och symboler som gäller för just din ugnsmodell.


Vardagsmatlagning

De mest vanliga funktionerna och en beskrivning av dem finns listade nedan. Här hittar du användbara rekommendationer om varför och hur du bäst använder varje funktion. 


Traditionell matlagning (över- och undervärme)
För matlagning på en hyllnivå. Fungerar till allt från grytor till bakverk.

Rekommenderad användning:
  • Använd endast en hyllnivå så att värmen fördelar sig jämnt över och under maten som tillagas. Mat på en extra hyllnivå skulle blockera värmen.
Varmluft
Använd upp till tre hyllnivåer samtidigt. Fläkten fördelar varmluften för att du ska kunna laga flera rätter samtidigt utan att de tar smak av varandra.

Rekommenderad användning:
  • Ställ in temperaturen 20ºC lägre än traditionell matlagning med över- och undervärme.
Varmluft med fukt
Få lätta och fluffiga resultat när du bakar på en hyllnivå. Perfekt när du vill baka kakor och bakverk. Sparar energi genom att använda restvärme.

Rekommenderad användning:
  • Håll luckan stängd under tillagningen för att behålla fukten i ugnen.
Undervärme
Grädda på undervärme tills botten har fått en jämnbrun färg. Perfekt när du vill tillaga pizza eller paj.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen.
Grill
Grilla eller stek grönsaker och kött och få ett jämnt resultat. Även bra för att rosta bakat bröd.

Rekommenderad användning:
  • Använd den översta hyllnivån i ugnen.
Turbo Grill
Tillaga kött och helstekt kyckling för möra resultat och krispig yta. Med en kombination av varmluft och övervärme får du ett jämnt resultat.

Rekommenderad användning:
  • Använd den mittersta eller nedersta hyllnivån i ugnen.
  • Använd en ugnstermometer för bästa resultat.
Gratänger
Få en vacker brun färg på din lasagne eller gratäng. Upplev en krispig yta och en krämig insida. 

Rekommenderad användning:
  • Använd den mittersta hyllnivå i ugnen.

Tillagning med ånga

Ånga kan ta din matlagning till nästa nivå. Behåll fukten i allt från läckra bakverk till favoritgrytan. Om din ugn har ångfunktioner, lär dig hur du använder dem här.

Steamify®
För vardagsmatlagning med ånga. Ugnen justerar ångnivån automatiskt baserat på temperaturen du valt. Matlagning med ånga bevarar näringsämnen och förhöjer smakerna.

Rekommenderad användning:
  • Vid tillagning under 100 ºC kan du ställa in maten i ugnen omedelbart. Inget behov av förvärmning

Lär dig mer om hur du använder Steamify®




Välj fuktighetsnivå
Få ett mört, saftigt och krispigt resultat genom att använda en kombination av varmluft och ånga. Beroende på din ugnsmodell kan du använda fyra luftfuktighetsnivåer när du lagar mat.

Det finns 4 tillgängliga nivåer för luftfuktighet:
  • Låg: Bra för alla grytor, fågel eller kött
  • Medium: Bra för att tillaga revbensspjäll, bröd eller bakverk
  • Hög: Bra för känsliga rätter som vaniljsås, smördeg och fisk.
  • Full Steam: En kombination av ånga och värme. Bra för grönsaker, fågel, kött och grytor

Lär dig mer om hur du lagar mat med ånga.
Uppvärmning med ånga
Värm försiktigt upp maten för bästa smak och konsistens. Ge nytt liv åt matrester och dagsgamla bröd eller bakverk. Uppvärmning med ånga förhindrar att maten torkar ut.

Rekommenderad användning:
  • Placera gallret mitt i ugnen

Lär dig mer om hur du använder funktionen Uppvärmning med ånga
SteamBake / True Fan PLUS
Få ett jämnt resultat när du bakar bröd. Med ånga får du en mjuk insida och krispig yta. Bra för alla bröddegar.
Bakning av bröd
Baka bröd och få ett jämnt resultat. Njut av en mjuk insida och krispig yta med ånga. Bra för alla bröddegar.
Lär dig mer om hur du bakar bröd med ånga.
Yoghurt
Få en krämig och tjock hemmagjord yoghurt.

Rekommenderad användning:
  • För extra syrlighet, ånga yoghurten under en längre tid

Sous vide
Tillaga din mat vid en exakt temperatur i vakuumförslutna påsar för att få till den bästa smaken och konsistensen. Perfekt för grönsaker, fisk, fågel och kött.

Lär dig mer om hur du lagar mat med Sous Vide .


Förbereder

Din ugn kan komma med flera praktiska funktioner för att spara tid och göra serveringen vid middagsbordet så enkel som möjligt. Att tina upp mat har aldrig varit snabbare och enklare. Värm upp tallrikarna innan servering för att skapa en restaurangupplevelse hemma. Håll maten varm medan en annan del av din måltid fortfarande tillagas.

Avfrostning
Tina försiktigt upp fryst mat för att få till den bästa smaken när den tillagas på nytt. Ugnsfläkten fördelar luften jämnt, vilket minskar tiden för upptining med hälften jämfört med att lämna maten på bänkskivan.

Rekommenderad användning:
  • Använd mitten av ugnen
  • För bästa resultat, ta ut maten ur förpackningen och placera den på en ugnssäker plåt
Varmhållning
Håll tillagad mat varm och redo att ätas. Ugnen håller en jämn temperatur så att maten inte övertillagas.
Varma tallrikar
Värm försiktigt dina tallrikar innan servering.

Rekommenderad användning:
  • För staplade tallrikar, rotera med några minuters mellanrum för att fördela värmen jämnt



Specialerbjudanden

Utvalda ugnar i vårt sortiment har specialfunktioner som gör att du kan laga specialiteter i ditt kök. Laga en god pizza, konservera frukt eller jäs din bröddeg till perfektion.

Pizza
Baka jämn pizzadeg med en knaprig kant. Få perfekta pizzor, pajer och tårtbottnar.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • Förvärm bakplåten medan ugnen värms upp

Lär dig mer om hur du använder pizzafunktionen .
Förvara
Få saftiga frukter och grönsaker på burk vid låg temperatur.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • För bästa resultat, använd en konserveringsburk. Undvik skruvlock eller metallburkar
  • Se till att burkarna inte rör sig i ugnen
Långkok
Tillaga mat vid låg temperatur med längre tillagningstid för att bevara näringsämnen och få möra resultat. Perfekt när du lagar gryta eller oxbringa.
Degjäsning
Hjälper degen att jäsa med jämn värme och fuktighet före gräddning. Du kan använda en mindre mängd jäst för att uppnå bra resultat inom 1-2 timmar, beroende på degens ingredienser.

Rekommenderad användning:
  • Använd den nedersta hyllnivån i ugnen
  • Det finns ingen anledning att täcka degen
  • Undvik jäsning under lång tid



För mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisning. Du hittar din bruksanvisning här.

Hitta din bruksanvisning
Hitta din bruksanvisning

Lös problem och hitta instruktioner samt annan dokumentation till din produkt.

AEG:s smarta hem
AEG:s smarta hem

Smarta hem sätter fokus på Matlagning, Tvätt och tork, samt Hemmiljö – för en bättre, roligare och mer hållbar livsstil.

Reservdelar & tillbehör
Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från AEG och få det levererat med post snabbt och billigt.