Så här bakar du med din AEG-ångugn

Senast uppdaterad 2023-07-07 10:16

Bröd bakat med ånga

Baka bröd och kakor lika lätt som i de professionella bagerierna och imponera på dina gäster. Med ugnens inbyggda bakfunktioner kommer du att uppnå perfekta resultat hemma. Vilka funktioner som är tillgängliga på din ugn beror på modell.

Du kan baka med din ångugn på flera olika sätt:

  • Degjäsningsfunktion: Ånga skapar en optimal miljö för att din deg ska kunna jäsa jämnt, snabbare och få ett luftigt resultat
  • Brödbakningsfunktion: Baka perfekt jäst bröd med saftig insida och krispig skorpa
  • Steamify®-funktion: Få en jämn gräddad kaka med en mjuk och saftig insida med maximal smak och krispiga kanter
  • Manuell inställning: Ställ in ångnivån för bröd- och bakverk manuellt

Degjäsningsfunktion

Degjäsningsfunktionen på din ångugn ger den optimala miljön för att jäsa deg.

  • Lägg degen i en form på den första hyllnivån. Det finns ingen anledning att täcka degen, tack vare luftfuktigheten i ugnen
  • Välj degjäsningsfunktionen och se när degen börjar jäsa och resa sig
  • Temperaturen ställs in automatiskt på 35°C, vilket är en lämplig temperatur för degjäsning i ånga

Brödbakningsfunktion

Använd brödbakningsfunktionen för att förbereda bröd och frallor med perfekt frasighet, färg och skorpa.

Brödbakningsfunktionen:

  • Tillsätter ånga för att hjälpa degen att jäsa. En kombination av ånga och värme tillsätts för att uppnå en perfekt gyllenbrun skorpa.
  • Ger en optimal temperatur och miljö för jästen att aktiveras
  • Börjar vid 180 °C men kan ställas in manuellt enligt receptet på brödet du bakar

Steamify®-funktion

Om din ugn har Steamify®-funktionen kommer den att göra det enklare än någonsin att baka med ånga.

  • Välj Steamify® och ställ in temperaturen enligt ditt recept. Baserat på temperaturen ställer ugnen automatiskt in ångnivån åt dig
  • När du använder Steamify® kommer ugnen att berätta vilka resultat du kan förvänta dig baserat på temperatur. Exempelvis är 155-230°C perfekt för bakning för att ge brödet eller kakan en delikat krispig utsida samtidigt som insidan håller sig saftig och god.
  • Om du ställer in timern på denna temperaturnivå slås undervärmen på under de sista minuterna och skapar en krispig botten. Lär dig mer om hur du använder Steamify®

Manuell inställning av ångnivån

Om din ugn inte har funktionen Brödbakning eller Steamify®, ställ in önskad ångnivå manuellt. När du bakar bröd eller bakverk med ånga kan du välja olika luftfuktighetsnivåer – och kombinera med torr värme för ett krispigt resultat. Beroende på din ugnsmodell kan du ha upp till fyra luftfuktighetsnivåer att välja mellan.

Om du har möjlighet, välj:

  • Luftfuktighet Medium – för att baka bröd och söta degar
  • Luftfuktighet låg – för pajer, muffins och kakor


Ställ sedan in önskad temperatur och börja grädda. Avsluta med torr värme för en krispigare yta.

Tips

  • Prova att fräscha upp dagsgammalt bröd genom att värma upp det med lite ånga i några minuter. Funktionen Uppvärmning med ånga är tillgänglig på utvalda ugnsmodeller och är optimal för detta
  • När du bakar bullar eller småbröd, se till att bakplåtspappret inte sträcker sig utanför bakplåten. Det överflödiga bakpappret ger ett felaktigt flöde i varmluften och påverkar värmefördelningen negativt.
  • Använd en bakplåt med perforerade hål som bidrar till bättre värmecirkulation. Det underlättar om du vill uppnå en perfekt gyllene skorpa. För mer information om våra tillbehör, besök vår webbshop



För mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisningen. Du hittar din bruksanvisning här.

Nu när du har lärt dig att baka bröd och kakor med ånga, klicka här för att lära dig mer om hur du lagar mat med ånga.

Registrera dina produkter
Registrera dina produkter

Registrera dina produkter med MyAEG och hitta allt du behöver på ett och samma ställe.