Sous vide har kommit och revolutionera det moderna köket! Tillagningsmetoden förseglar fukten, aromer, näringsämnen och smaker. Nu kan du få ett professionellt resultat hemma. Den största fördelen med att använda Sous vide är att man praktiskt taget eliminerar risken för överkokning. De vakuumförslutna påsarna möjliggör att alla smaker stannar kvar och att maten blir jämnt tillagad. Du hittar den här funktionen på SteamPro-ugnar från AEG.
Sous vide förknippas ofta med kött men du kan också tillaga skaldjur, fågel, grönsaker och potatis. Du kan till och med laga perfekta ägg som har en utsökt stelnad vita och rinnande gula.
Vad du behöver
Förutom din SteamPro-ugn behöver du också Sous vide-påsar och en vakuumförpackare.
Sous vide-påsar
Vakuumförslutningspåsarna från AEG är designade för att kunna återvinnas och är gjorda av mer återvinningsbart material i plast jämfört med tidigare modeller*. De tillverkas också med upp till 40% mindre CO2-utsläpp än tidigare**. Påsarna är kompatibla med Sous vide-ugnar, vakuumförpackare och vacuumförseglarlådor.
Kom ihåg att återvinna vakuumpåsen efter tillagning. Efter att ha använt vakuumpåsen, ta bort alla matrester från insidan av påsen för att undvika kontaminering i återvinningskärlet. Därefter kan du slänga påsen i plaståtervinningen.
*Påsen är gjord av NEXT FLEX MP0X (Format>A4) som är återvinningsbar enligt EN 13430 (motsvarar DIN EN 13430)
**Enligt en analys (LCA) utförd av AEG
Vakuumförpackare
För att försegla Sous vide-påsarna behöver du en vakuumförpackare. Välj mellan portabla eller inbyggda. Med våra portabla vakuumförpackare kan du experimentera i köket då de är anpassningsbara och enkla att använda. Om du vill lyxa till det och ta Sous vide-matlagningen till nästa nivå kan du utrusta ditt kök med en inbyggd vakuumförpackare.
Hur man använder Sous Vide-funktionen
1. Fyll upp vattenlådan till maxnivån enligt anvisningarna och tryck tillbaka den på plats
2. Lägg din mat i en Sous vide-påse och vakuumförslut den. Lägg påsen på ugnsgallret på den tredje hyllnivån
3. Välj Sous vide-funktionen på din SteamPro®-ugn
4. Ställ in tillagningstiden
5. Ställ in temperaturen
6. Tryck på START
Tips
- Vi rekommenderar att du steker rött kött en kort stund i en stekpanna eller på grillen efter att du har använt Sous Vide-funktionen. Det kommer att ge köttet en krispig och fin yta
- När du tillagar flera bitar av fågel eller fisk i en påse, placera dem sida vid sida, och inte ovanpå varandra. Då kan du vara säker på att de blir ordentligt tillagade
- Om du vill förbereda din måltid efter att ha fryst in vakuumförseglad mat, ta plastpåsarna direkt från frysen till ugnen när du använder Sous vide-funktionen.
För mer information om din specifika ugnsmodell, se bruksanvisningen. Du hittar din bruksanvisning här.
Nu när du har lärt dig om Sous vide-matlagning, klicka här för att lära dig mer om hur du lagar mat med ånga.