Problem
- Hur får man jästdegen att jäsa i ugnen om apparaten inte har ett jäsprogram?
- Ugnens manual beskriver inte vilken inställning/tillval som kan användas för att jäsa jästdeg.
Gäller för
- Ugnar
- Spisar
Lösning
1. Den idealiska temperaturen för jästen att jäsa är mellan 30°C och 40°C.
Vid lägre temperaturer tar det längre tid för jästdegen att öka i volym.
2. Om apparaten inte är utrustad med ett provningsprogram, fortsätt enligt följande:
- Sätt ugnen på 30-40°C med valfri värmeinställning.
- Låt apparaten värmas upp i 5 minuter och stäng sedan av ugnen.
- Sätt sedan bunken med jästdegen i ugnsutrymmet. Eftersom jästdegen behöver fukt för att jäsa, täck bunken med till exempel en fuktig trasa.
- Stäng ugnsluckan.
- Efter cirka 20 till 30 minuter bör degen ha ökat i volym och kan bearbetas vidare enligt beskrivningen i receptet.