Välkommen till en smakrikare vardag med ånga! Låt oss visa dig några tips och idéer om hur du får fram det allra bästa i din matlagning med din ångugn
Välkommen
Grattis till din ångugn! Oavsett om du just har köpt den eller om du har haft ångugnen ett tag, är ånga en fantastisk matlagningsmetod. När du börjar använda ånga kommer du att upptäcka fördelarna – men vi vill också visa dig varför ånga är så bra för att laga allt från vardagsmat till mellanmål, brunch och middagar för speciella tillfällen
Välkommen till ångans värld!
Vattenbehållare
Först och främst: det som skiljer en ångugn från en vanlig ugn är att den använder ånga vid matlagningen. För det behöver den en vattenbehållare som måste vara fylld med vatten för att ugnen ska fungera korrekt. Ugnsvärmen förvandlar vattnet till ånga
På Electrolux ångugnar sitter vattenbehållaren i ugnens övre högra hörn. Utom för SteamBake-ugnen, där den sitter i urgröpningen i ugnens bottenplatta. Du måste alltid se till att den är fylld innan du påbörjar matlagningen
Ångnivåer
Tänk dessutom på att det finns olika ångnivåer som du kan använda vid matlagningen. På Electrolux ångugnar kallas de Full ånga, Hög fuktighet, Medelhög fuktighet och Låg fuktighet. Allmänt fungerar de olika ångnivåerna bäst så här:
- Full ånga använder konstant ånga för nyttig och smakrik mat. Den är idealisk för varsam tillagning av exempelvis grönsaker, ris, couscous, fisk och skaldjur (musslor och räkor)
- Hög fuktighet kombinerar varmluft med ånga för att skapa utsökta rätter. Den är idealisk för delikata rätter som vaniljsås, pajer, grytor och fisk.
- Medelhög fuktighet kombinerar varmluft med ånga när maten ska småkoka långsamt. Den är idealisk för bräserat kött eller ugnsstekt fisk, men också för att baka bröd och bullar.
- Låg fuktighet kombinerar varmluft med ånga för saftig och knaprig mat. Idealiskt för kött, fågel, gratinerade rätter, grytor, ugnsrostade grönsaker, men även för att baka paj, muffins och kakor
Ångan gör god mat ännu godare
Gör dina favoriträtter ännu godare utan extra ansträngning. Använd ånga när du tillagar grönsaker, fisk, kött, bröd och till och med efterrätter, för att få dem knapriga på ytan, saftiga inuti och fulla av smak