Ingredienser: för 4 personer
- 1 blomkål
- 20 g smör
- 1 purjolök (endast den vita delen)
- 2 lökar
- 1 matsked Ras el hanout
- 2 matskedar mjuk senap
- 2 L grönsaksfond
- 200 ml grädde
GARNERING
- 200 g blomkålsbuketter
- 1 matsked smör
- 1 tsk Ras el hanout
FÖRBEREDELSER
- Tvätta alla grönsaker och hacka dem grovt
- Värm kokkärlet och låt smöret smälta i den
- Stek grönsakerna väl
- Tillsätt Ras el hanout och senap och fortsätt steka i 1 minut
- Häll nu i buljongen och koka i 45 minuter
- Blanda soppan tills den är fin och slät
- Tillsätt grädden i slutet (låt den inte koka längre)
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Smält smöret i en kastrull
- Tillsätt blomkålen och Ras el hanout och låt den få fin färg
- Avsluta med grovt salt
(Du kan också använda smöret från pannan för att avsluta soppan)
N ° 3.2 Tomatsoppa med rostade körsbärstomater
Ingredienser: för 4 personer
- 1 kg tomater
- 2 matskedar tomatkoncentrat
- 20 g smör
- 1 vitlöksklyfta
- 2 lökar
- 1 purjolök
- 5 stjälkar av vit selleri
- 1 L grönsaksfond
- 2 grenar av timjan
- 1 nypa rökt paprika
GARNERING
- 200 gr körsbärstomater
- 1 matsked olja
- 1 tesked balsamvinäger
- Några blad persilja
FÖRBEREDELSER
- Rengör alla grönsaker och hacka dem grovt
- Sätt kokkärlet på värmen och låt smöret smälta i den
- Bryn först löken och vitlöken
- Lägg nu i resten av grönsakerna och bryn väl
- Tillsätt tomatpurén och timjan och bryn ytterligare 2 minuter
- Häll nu i buljongen och koka i 45 minuter
- Blanda soppan tills den är fin och slät
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Lägg körsbärstomaterna och oljan i en kastrull på hög värme
- När de spricker, tillsätt balsamvinäger
- Stäng av värmen och låt grytan stå i 2 minuter
- Avsluta med persilja
N ° 3.3 Pumpasoppa med rostad jordnöt
Ingredienser: för 4 personer
- 1 butternut squash
- 3 morötter
- 20 g smör
- 2 lökar
- 1 purjolök
- 20 g ingefära
- 200 ml grönsaksfond
- 2 timjankvistar
- 1 lagerblad
GARNERING
- 100 g jordnötter
- 1 matsked olja
- 100 g pumpa i kuber
- 1 matsked garam masala
FÖRBEREDELSER
- Rengör alla grönsaker och hacka dem grovt
- Sätt kokkärlet på elden och låt smöret smälta i den
- Tillsätt grönsakerna och bryn väl
- Tillsätt nu buljongen, timjan, lagerblad och ingefära och koka i 45 minuter
- Ta bort timjankvistar och lagerblad från soppan
- Blanda soppan tills den är fin och slät
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Värm pannan med oljan i
- Tillsätt pumpa och jordnötter och låt sjuda
- Rör i garam masala och stäng av värmen
N ° 3.4 Ärtsoppa med gurka och chilipeppar
Ingredienser: för 4 personer
- 800 g ärtor
- 2 gurkor
- 20 g smör
- 1 vitlöksklyfta
- 2 lökar
- 1 L grönsaksfond
- 200 ml grädde
GARNERING
- Remsor av gurka
- 1 chilipeppar
- 3 matskedar olja
FÖRBEREDELSER
- Rengör alla grönsaker och hacka dem grovt
- Var uppmärksam! Gurkan används också som garnering
- Sätt kokkärlet på värmen och smält smöret
- Stek grönsakerna ordentligt
- Häll nu i buljongen och koka i 45 minuter
- Blanda soppan tills den är fin och slät
- Tillsätt grädden i slutet (låt den inte koka längre)
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Låt oljan värmas upp i en kastrull
- Tillsätt finhackad chilipeppar (utan frön) och låt sjuda i 2 minuter på svag värme
- Avsluta med grovt salt
- Skala gurkan med en skalare tills du når fröna
- Använd gurksträngarna för att avsluta
- (Använd oljan från pannan)
N ° 3.5 Broccolisoppa med wasabi
Ingredienser: för 4 personer
- 2 broccoli
- 20 g smör
- 150 g kikärter
- 2 lökar
- 1 purjolök
- 3 stjälkar grön selleri
- 1,5 liter grönsaksfond
- 2 teskedar wasabi
GARNERING
- Broccolibuketter
- 2 matskedar sesamolja
- 50 g kikärter
- 1 tsk vita sesamfrö
- 1 tesked svarta sesamfrö
FÖRBEREDELSER
- Tvätta alla grönsaker och hacka dem grovt
- Sätt kokkärlet på värmen och låt smöret smälta
- Stek grönsakerna väl
- Rör i wasabi
- Häll nu i buljongen och koka i 45 minuter
- Blanda soppan tills den är fin och slät
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Låt sesamoljan värmas upp i en kastrull
- Tillsätt broccolibuketter, kikärter och sesamfrön
- Avsluta med grovt salt
- Låt detta sjuda på låg värme i två minuter
- (Använd oljan från pannan)
N ° 3.6 Rödbetssoppa med fetaost
Ingredienser: för 4 personer
- 1 kg rödbetor
- 20 g smör
- 2 lökar
- 1 purjolök
- 3 vita selleri
- 1,5 liter grönsaksfond
- 2 kvistar timjan
- 2 kvistar salvia
- 2 kvistar lagerblad
- 200 ml grädde
GARNERING
- 1 kokt rödbeta
- 100 g feta
- 3 vårlökar
FÖRBEREDELSER
- Var uppmärksam! Lämna 1 rödbeta hel
- Sätt kokkärlet på värmen och låt smöret smälta
- Stek grönsakerna väl
- Tillsätt timjan, salvia och lagerblad (du kan binda ihop dem med ett snöre)
- Häll nu i buljongen och koka i 45 minuter
- Ta bort örterna och hela rödbetan
- Blanda soppan tills den är slät
- Tillsätt grädden i slutet (låt den inte koka längre)
- Avsluta med salt och peppar
GARNERING
- Skär den kokta rödbetan i kuber
- Smula ner fetaost
- Skär vårlöken i smala, långa remsor
- Riv citronskalet över soppan