TotalFlex recept - nr 8 grönsaker

Senast uppdaterad 2021-09-28 16:15


Ingredienser: För 4 personer

ÄGGPLANTA

- 2 auberginer

- 4 små salladshuvuden

- 2 vitlöksklyftor (finhackade)

- 5 vårlökar

- 5 kvistar bladpersilja

- 50 g puffad majs

RÖD PESTO

- 250 g soltorkade tomater

- 5 kvistar färsk oregano

- 100 g feta (varav 20 g för garnering)

- 100 g mandel

- chilipeppar (om du gillar kryddig mat)

BRUSSELKÅL MED PUMPAFRÖ

- 12 brysselkål

- 1 butternut

- 3 vitlöksklyftor (finhackade)

- 20 g smör

- 2 matskedar kummin

- 2 matskedar zatar

- 300 ml kycklingfond

- 2 matskedar pinjenötter

- 2 matskedar pumpafrön

- 2 matskedar solrosfrön

BLOMKÅL, BROCCOLI OCH MORÖTTER

- ½ blomkål

- ½ broccoli

- 3 morötter med blast

- 1 matsked jordnötsolja

- 1 kruka koriander (några kvistar till garnering )

- 1 matsked svarta sesamfrön

- 2 matskedar hoisinsås



FÖRBEREDELSER

ÄGGPLANTA

- Förvärm grillen väl

- Skiva auberginen på längden 

- Gnid auberginen med krossad vitlök och grovt salt

- Grilla auberginen på köttsidan och grilla i 6 minuter

- Vänd på den och låt den koka i 15 minuter

- Lägg nu de delade salladshuvudena på grillpannan och avsluta med grovt salt

PESTO

- Blanda alla ingredienser till en fin röd pasta

BRUSSELKÅL MED PUMPAFRÖ

- Skala butternuten och skär den i 1,5 cm runda skivor

- Tvätta brysselkålen, behåll dem hela

- Tillsätt finhackade vitlöksklyftor, kummin och zatar och avsluta med salt och peppar

- Blanda allt i en skål

- Smält smöret i en kastrull och stek kryddad butternut och brysselkål i smöret tills de är fint brynta. Häll över buljongen och låt koka. 

- Tips: Använd en non-stick-form för detta

- Rosta fröna utan fett tills de fått färg

BLOMKÅL, BROCCOLI OCH MORÖTTER

- Tvätta blomkål och broccoli och skär dem i buketter

- Skala morötterna, lämna blasten på dem, och skär dem i 4 bitar

- Koka blomkål, broccoli och morötter i 5 minuter och låt rinna av

- Förvärm pannan med jordnötsolja och bryn grönsakerna

- Blanda i hoisinsås, koriander och sesamfrön och avsluta med salt och peppar

GARNERING

ÄGGPLANTA

- Avsluta med finhackad bladpersilja, vårlök och puffad majs

PESTO

- Lägg smulad fetaost på peston


BRUSSELKÅL MED PUMPAFRÖ

- Avsluta med de brynta fröna

BLOMKÅL, BROCCOLI OCH MORÖTTER

- Dekorera med några blad koriander