Ingredienser: för 4 personer
ÄGG BENEDICT
- 8 ägg
- Vinäger
- Basilika
HOLLANDAISESÅS
- 250 g gott smör (i fina kuber)
- 2 äggulor
- 2 matskedar vatten
- 2 msk vitvinsvinäger
SVAMP
- 400 g svampblandning
- 4 msk sojasås
- 3 kvistar salvia
- 2 msk jordnötsolja
- 1 schalottenlök
- 1 paprika
PANNAKAKOR
- 3 ägg
- 350 ml helmjölk
- 100 ml grädde
- 300 g vetemjöl
- 2 msk socker
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tesked salt
- 75 g smör
GARNERING
- Bär
- Florsocker
- Lönnsirap
FÖRBEREDELSER
ÄGG BENEDICT
Svamp:
- Stek finhackad schalottenlök, paprika och salvia i pannan och tillsätt svampen och bryn tills allt fått fin färg
- Deglaze med sojasås
Hollandaisesås:
- Vispa äggulor, vatten och vinäger i en kastrull
- Ställ kastrullen på lägsta möjliga värme
Var uppmärksam! Fortsätt vispa
- Tillsätt smörklumparna under vispning
Fortsätt röra tills du får en tjock, slät konsistens
Var uppmärksam! Såsen ska inte koka
- Stäng av värmen och låt såsen vila under locket
Ägg:
- Koka upp en kastrull med vatten för att pochera äggen
- Tillsätt en skvätt ättika i det kokande vattnet
- Rör om vattnet i cirklar och bryt ägget i mitten av skålen
Rör om i 2 till 3 minuter
- Ta bort det pocherade ägget från vattnet och lägg försiktigt ovanpå svampen
- Gör sedan detta med resten av äggen
PANNAKAKOR
- Vispa äggen i en stor blandningsskål
- Tillsätt grädden och helmjölken
- Sikta mjölet i en annan skål
- Tillsätt socker, bakpulver, bikarbonat och salt
- Blanda i äggen gradvis tills smeten är fin och slät
Var uppmärksam! Inga klumpar ska finnas kvar i blandningen
- Smält smöret i en stekpanna och stek små pannkakor, ca 10 cm i diameter, på medelhög värme
- Vänd pannkakan när degen inte längre är flytande
GARNERING
ÄGG BENEDICT
- Lägg svampen i botten med de pocherade äggen ovanpå och en sked hollandaisesås över
- Avsluta med den finhackade basilikan
PANNAKAKOR
- Lägg dem i en hög
- Tillsätt lönnsirap och florsocker
- Avsluta med bär