TotalFlex recept - nr 6 ägg Benedict med pannkakor

Senast uppdaterad 2021-09-28 16:15


Ingredienser: för 4 personer

ÄGG BENEDICT

- 8 ägg

- Vinäger

- Basilika

HOLLANDAISESÅS

- 250 g gott smör (i fina kuber)

- 2 äggulor

- 2 matskedar vatten

- 2 msk vitvinsvinäger

SVAMP

- 400 g svampblandning

- 4 msk sojasås

- 3 kvistar salvia

- 2 msk jordnötsolja

- 1 schalottenlök

- 1 paprika

PANNAKAKOR

- 3 ägg

- 350 ml helmjölk

- 100 ml grädde

- 300 g vetemjöl

- 2 msk socker

- 1 tsk bakpulver

- 0,5 tsk bikarbonat

- 1 tesked salt

- 75 g smör

GARNERING

- Bär

- Florsocker

- Lönnsirap



FÖRBEREDELSER

ÄGG BENEDICT

Svamp:

- Stek finhackad schalottenlök, paprika och salvia i pannan och tillsätt svampen och bryn tills allt fått fin färg

- Deglaze med sojasås

Hollandaisesås:

- Vispa äggulor, vatten och vinäger i en kastrull

- Ställ kastrullen på lägsta möjliga värme

Var uppmärksam! Fortsätt vispa

- Tillsätt smörklumparna under vispning

Fortsätt röra tills du får en tjock, slät konsistens

Var uppmärksam! Såsen ska inte koka

- Stäng av värmen och låt såsen vila under locket

Ägg:

- Koka upp en kastrull med vatten för att pochera äggen

- Tillsätt en skvätt ättika i det kokande vattnet

- Rör om vattnet i cirklar och bryt ägget i mitten av skålen

Rör om i 2 till 3 minuter

- Ta bort det pocherade ägget från vattnet och lägg försiktigt ovanpå svampen

- Gör sedan detta med resten av äggen

PANNAKAKOR

- Vispa äggen i en stor blandningsskål

- Tillsätt grädden och helmjölken

- Sikta mjölet i en annan skål

- Tillsätt socker, bakpulver, bikarbonat och salt

- Blanda i äggen gradvis tills smeten är fin och slät

Var uppmärksam! Inga klumpar ska finnas kvar i blandningen

- Smält smöret i en stekpanna och stek små pannkakor, ca 10 cm i diameter, på medelhög värme

- Vänd pannkakan när degen inte längre är flytande

GARNERING

ÄGG BENEDICT

- Lägg svampen i botten med de pocherade äggen ovanpå och en sked hollandaisesås över

- Avsluta med den finhackade basilikan

PANNAKAKOR

- Lägg dem i en hög

- Tillsätt lönnsirap och florsocker

- Avsluta med bär