Ingredienser: för 4 personer
GAMBAS
- 4 gambas
- 1 citron
- 100 ml olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 bunte bladpersilja
LAX
- 4 bitar lax (100 g vardera)
- 8 fasta potatisar
- 3 matskedar olivolja
- 500 ml mjölk
- 500 ml grädde
- 500 ml fiskfond
- 1 vitlöksklyfta (finhackad)
- 1 citron
- 1 knippe dill
- Pepparflingor
MUSSLOR
- 0,5 kg musslor
- 0,5 kg vongole
- 1 selleri
- 1 lök
- 1 purjolök
- 50 g chorizo
- 1 vårlök
- 100 ml vitt vin
FÖRBEREDELSER
GAMBAS
- Blanda vitlök, bladpersilja och olivolja och tillsätt salt efter smak
- Rengör räkorna ordentligt
- Sätt grillpannan på hög värme och tillsätt lite olja
- Stek gambas tills de är kokta
- Skär citronen i 4 bitar och låt dem få lite färg i formen
- Häll vitlöksblandningen över dina gambas när de är kokta (i pannan).
LAX
- Bryn laxbitarna på båda sidor och lägg dem åt sidan
- Använd samma panna och stek den finhackade vitlöken
- Deglaze med fiskfond, mjölk och grädde och krydda med salt och peppar
- Skala potatisen och skär dem i stora bitar, lägg dem i den kokande såsen
- Grovhacka dillen, lägg några kvistar åt sidan för senare garnering, och lägg i såsen
- Lägg laxen i såsen och koka i 5 minuter.
- Avsluta med pepparkryddor och dill
MUSSLOR
- Stek selleri, lök och purjolök i en stor kastrull och tillsätt chorizon
- Lägg musslorna och vongolen ovanpå grönsakerna och häll över vinet
- Lägg på locket på kastrullen så snart som möjligt
- Låt koka i 5 minuter tills musslorna och vongolen öppnats
- Stäng av värmen och låt grytan vila i ytterligare 2 minuter (med lock)
GARNERING
GAMBAS
- Avsluta med grovt salt och lite citronsaft
LAX
- Avsluta med några kvistar dill och peppar
- Lägg vid behov en skiva citron ovanpå
MUSSEL
- Avsluta med vårlöken och malen peppar