TotalFlex -recept - Skaldjursgryta nr 5

Senast uppdaterad 2021-09-28 16:14




Ingredienser: för 4 personer

GAMBAS

- 4 gambas

- 1 citron

- 100 ml olivolja

- 3 vitlöksklyftor

- 1 bunte bladpersilja

LAX

- 4 bitar lax (100 g vardera)

- 8 fasta potatisar

- 3 matskedar olivolja

- 500 ml mjölk

- 500 ml grädde

- 500 ml fiskfond

- 1 vitlöksklyfta (finhackad)

- 1 citron

- 1 knippe dill

- Pepparflingor

MUSSLOR

- 0,5 kg musslor

- 0,5 kg vongole

- 1 selleri

- 1 lök

- 1 purjolök

- 50 g chorizo

- 1 vårlök

- 100 ml vitt vin



FÖRBEREDELSER

GAMBAS

- Blanda vitlök, bladpersilja och olivolja och tillsätt salt efter smak

- Rengör räkorna ordentligt

- Sätt grillpannan på hög värme och tillsätt lite olja

- Stek gambas tills de är kokta

- Skär citronen i 4 bitar och låt dem få lite färg i formen

- Häll vitlöksblandningen över dina gambas när de är kokta (i pannan).

LAX

- Bryn laxbitarna på båda sidor och lägg dem åt sidan

- Använd samma panna och stek den finhackade vitlöken

- Deglaze med fiskfond, mjölk och grädde och krydda med salt och peppar

- Skala potatisen och skär dem i stora bitar, lägg dem i den kokande såsen

- Grovhacka dillen, lägg några kvistar åt sidan för senare garnering, och lägg i såsen

- Lägg laxen i såsen och koka i 5 minuter.

- Avsluta med pepparkryddor och dill

MUSSLOR

- Stek selleri, lök och purjolök i en stor kastrull och tillsätt chorizon

- Lägg musslorna och vongolen ovanpå grönsakerna och häll över vinet

- Lägg på locket på kastrullen så snart som möjligt

- Låt koka i 5 minuter tills musslorna och vongolen öppnats

- Stäng av värmen och låt grytan vila i ytterligare 2 minuter (med lock)

GARNERING

GAMBAS

- Avsluta med grovt salt och lite citronsaft

LAX

- Avsluta med några kvistar dill och peppar

- Lägg vid behov en skiva citron ovanpå

MUSSEL

- Avsluta med vårlöken och malen peppar