TotalFlex -recept - kycklingcurry nr 1

Senast uppdaterad 2021-09-28 16:13


Ingredienser för 4 personer

KYCKLING

- 8 kycklingbröst

- 2 citroner

- 4 kvistar med körsbärstomater

- 50 g mandel

- 50 g cashewnötter

- 50 g currypasta

- 50 g smör

RIS

- 300 g ris

- 1 stjälk citrongräs

- 1 chilipeppar

- 1 kaffirblad

- 5 kvistar koriander

CURRY

- 4 dl kokosgrädde

- 50 g currypasta

- 2 stjälkar citrongräs

- 3 kaffirblad

- 1 rödlök

- 3 vitlöksklyftor

- 4 tomater

- 1 dl kycklingfond

- 1 tesked rökta pepparflingor

Morötter

- 8 morötter med blast

- 100 g färsk ingefära

- 1 tesked 5-kryddblandning

- 3 matskedar sesamolja

- 1 matsked vita sesamfrön

- 2 dl grönsaksfond



Förberedelse

KYCKLING

- Krydda kycklingbröstfiléerna med curry madras och grovt salt

- Låt dem marinera i 30 minuter

- Smält smöret i pannan på medelvärme

- Lägg kycklingbröstfiléerna i pannan och låt dem koka med lock (i cirka 15 till 20 minuter)

- Skär citronerna på mitten och lägg dem i formen med den skurna sidan nedåt

- Lägg sedan körsbärstomaterna i pannan i 5 minuter

RIS

- Koka upp 600 ml vatten tillsammans med sköljt ris, citrongräs, kaffirblad och chilipeppar

- Tiden beror på typen av ris, vildriset (se bild) ska koka 18 minuter

CURRY

- Stek finhackad lök och vitlök och tillsätt currypasta, kaffirblad, citrongräs

och tomater

- Stek allt ordentligt

- Deglaza med kycklingfonden och tillsätt kokosgrädden

- Låt detta koka i svag värme i 20 minuter

Morötter

- Värm pannan med sesamoljan

- Tillsätt hackad ingefära, 5-kryddmixen och sesamfröna

- Grädda i 2 minuter och tillsätt sedan de rengjorda morötterna hela

- När buljongen är fint färgad reducera den och låt den minska tills morötterna är mjuka

Garnering

KYCKLING

- Hacka nötterna grovt och strö dem över kycklingen


RIS

- Avsluta med att strö över finhackad koriander

CURRY

- Avsluta med de rökta pepparflingorna

Morötter

- Avsluta med resterande olja från pannan