Ingredienser för 4 personer
KYCKLING
- 8 kycklingbröst
- 2 citroner
- 4 kvistar med körsbärstomater
- 50 g mandel
- 50 g cashewnötter
- 50 g currypasta
- 50 g smör
RIS
- 300 g ris
- 1 stjälk citrongräs
- 1 chilipeppar
- 1 kaffirblad
- 5 kvistar koriander
CURRY
- 4 dl kokosgrädde
- 50 g currypasta
- 2 stjälkar citrongräs
- 3 kaffirblad
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 4 tomater
- 1 dl kycklingfond
- 1 tesked rökta pepparflingor
Morötter
- 8 morötter med blast
- 100 g färsk ingefära
- 1 tesked 5-kryddblandning
- 3 matskedar sesamolja
- 1 matsked vita sesamfrön
- 2 dl grönsaksfond
Förberedelse
KYCKLING
- Krydda kycklingbröstfiléerna med curry madras och grovt salt
- Låt dem marinera i 30 minuter
- Smält smöret i pannan på medelvärme
- Lägg kycklingbröstfiléerna i pannan och låt dem koka med lock (i cirka 15 till 20 minuter)
- Skär citronerna på mitten och lägg dem i formen med den skurna sidan nedåt
- Lägg sedan körsbärstomaterna i pannan i 5 minuter
RIS
- Koka upp 600 ml vatten tillsammans med sköljt ris, citrongräs, kaffirblad och chilipeppar
- Tiden beror på typen av ris, vildriset (se bild) ska koka 18 minuter
CURRY
- Stek finhackad lök och vitlök och tillsätt currypasta, kaffirblad, citrongräs
och tomater
- Stek allt ordentligt
- Deglaza med kycklingfonden och tillsätt kokosgrädden
- Låt detta koka i svag värme i 20 minuter
Morötter
- Värm pannan med sesamoljan
- Tillsätt hackad ingefära, 5-kryddmixen och sesamfröna
- Grädda i 2 minuter och tillsätt sedan de rengjorda morötterna hela
- När buljongen är fint färgad reducera den och låt den minska tills morötterna är mjuka
Garnering
KYCKLING
- Hacka nötterna grovt och strö dem över kycklingen
RIS
- Avsluta med att strö över finhackad koriander
CURRY
- Avsluta med de rökta pepparflingorna
Morötter
- Avsluta med resterande olja från pannan