Här är några tips på hur du kan minska ditt kyl- eller frysskåps energiförbrukning
Tänk på var du placerar ditt kylskåp
- Placera alltid ditt kyl- eller frysskåp på en så sval plats som möjligt. Undvik placering bredvid värmekällor, t.ex. ugnen, spisen eller värmeradiatorer, undvik också direkt solljus
Avfrostning
- Regelbunden avfrostning gör att frysen inte drar onödigt mycket energi. Du vet att det är dags när islagret når en tjocklek på 3–5 mm. Om du väljer en frys med automatisk avfrostning slipper du arbetet med att frosta av frysen helt. Det är dock en god vana att gå igenom matvarorna regelbundet så det inte ligger gamla dåliga varor kvar för länge (tips: frosta av skåpet ibland även fast det är självavfrostande)
Stänga dörrar
- Byt ut kylskåpsdörrens tätningar om du tycker att dörren inte stängs på rätt sätt
- Kondensorn/kompressorn på baksidan och utrymmet under kylskåpet måste hållas fritt från damm. Dammsug regelbundet bakom/under skåpet så hålls kondensorn/kompressorn fri från damm
- Undvik att hålla dörren öppen under långa perioder och att öppna dörren för ofta. Varm luft kommer in i kylskåpet och gör att kompressorn får jobba i onödan
- Kontrollera att det inte finns något som hindrar dörren från att stängas ordentligt
- Många av Electrolux kylar och frysar har larm som varnar för öppna dörrar
Kyl först
- Varm mat bör kylas innan den placeras i kylskåpet. Av hälso- och hygienskäl ska du inte låta maten stå framme i rumstemperatur för länge
- Tina frusen mat i kylskåpet. Det är skonsammast för matvarorna, och bidrar till att hålla energiförbrukningen nere i kylskåpet
- Lämplig temperatur i kylen är 4–5°C
Frys sedan
- Mat som ska frysas ska vara sval innan den placeras i frysen, gärna kyld i kylen först innan den läggs i frysen
- Undvik onödig avfrostning i kylskåpet genom att packa all mat i lufttäta förpackningar innan de placeras i frysen
- Lämplig temperatur i frysen är -18 till -20°