Problem
- Hur förvarar jag mat i kyl och frys?
Gäller för
- Kylskåp
- Kyl-frys
- Frysskåp
Lösning
Allmänna tips för förvaring av mat i kylskåp:
- Undvik överbelastning av produktens hyllor, vilket minskar luftcirkulationen och orsakar ojämn kylning
- Täck över livsmedel och torka behållarna torra innan du placerar dem i produkten. Detta minskar fuktuppbyggnaden i enheten
- Packa in alla föremål som har stark lukt eller högt fuktinnehåll
- Förvara frukt och grönsaker i skarpare lådor där fångad fukt hjälper till att bevara matkvaliteten under längre perioder. De flesta frukt och grönsaker bör förvaras vid låg temperatur och hög luftfuktighet
- Packa in rått kött och fjäderfä ordentligt så att läckage och förorening av andra livsmedel eller ytor inte uppstår. Allt kött som ska hållas längre än två dagar bör frysas
- Smör och ost: dessa bör placeras i speciella lufttäta behållare eller förpackas i aluminiumfolie eller polyetenpåsar för att utesluta så mycket luft som möjligt
- Flaskor: dessa behöver en kork/kapsyl och ska förvaras på dörrflaskhyllan, eller, om produkten är utrustad med detta, i flaskstället
- Bananer, potatis, lök och vitlök , om de inte packas, får inte förvaras i kylen
- Varma livsmedel ska kylas till rumstemperatur innan de placeras i facken. annars höjer de den inre temperaturen i facken såväl som apparatens energiförbrukning
- Placera vattniga livsmedel eller livsmedel med mycket fukt framför hyllorna (nära dörrsidan). Om de placeras i närheten av pipan med kall luft kan de frysas
- Exempel på livsmedel och de bästa platserna att förvara dem i produkten:
Allmänna tips för förvaring av mat i frysen:
- Använd aluminiumfolie, fryspapper, fryspåsar eller lufttäta behållare för att minimera uttorkning och kvalitetsförsämring. Tvinga så mycket luft ut ur förpackningarna som möjligt och försegla dem ordentligt. Fångad luft kan få mat att torka ut, ändra färg och utveckla en lukt (frysbrännan)
- Packa in färskt kött och fjäderfä med lämplig frysomslag före frysning
- Frys inte in kött som helt har tinats
- Undvik att lägga till för mycket varm mat till frysen på en gång. Detta överbelastar frysen, sänker frysningshastigheten och kan höja temperaturen på frysta livsmedel
- Förvara inte glass, isbollar eller bröd i dörrarna till frysen eller frysens övre hylla: dessa områden är inte de kallaste delarna i frysen och då kommer dessa saker förmodligen att tina snabbare om de förvaras i dessa områden
- Lämna ett utrymme mellan förpackningarna så att kall luft kan cirkulera fritt, så att maten fryser så snabbt som möjligt