Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse

En klassisk fransk fisksoppa. Fänkål ger den en smak av anis medan saffran ger den sin gyllene färg.

Ingredienser

5 krabbklor, 2 stora skalade tomater, 1 stor skalad lök, 4 vitlöksklyftor, 50 ml extra virgin olivolja, 1 mjölig potatis, 1/2 fänkål, 3 lagerblad, 1/4 tsk smulad saffran, 1 1/2 msk grovt havssalt, 1/2 malen svartpeppar, 3 dl vitt vin, 500 ml kokande vatten , 1,5 kg vitfiskfiléer (t ex marulk, piggvar, röd snapper, näbbgädda eller torsk), skurna i stora bitar (4x4cm) med skinnet fortfarande på, 8 hjärtmusslor, 500 g odlade musslor, 500 g stora räkor

Så gör du


För 4 personer

1 Krossa krabbklorna med en stekpanna eller liknande.  

2 Lägg i en sauterpanna och rosta på hög värme tills skalen blir någorlunda vita och lösa så att vätska kan tränga in. 

3  Skär och lägg till tomat, fänkål, potatis, lök och vitlök, och ringla över olja. Sautera tills det blir mjukt.  

4 Häll i vitt vin och koka upp. Häll sedan i kokande vatten och sänk temperaturen till låg värme. Låt buljongen puttra i runt 90 minuter. Sila buljongen, först genom en sil och sedan genom en kökshandduk. 

5 Håll buljongen varm på låg värme. 

6 Lägg kammusslorna och fiskfiléerna i varsin separat stekpanna. Häll över en slev buljong i varje panna. Pochera innehållet i varje panna i runt 2 minuter. 

7 Koka upp den småkokande buljongen och lägg i musslorna och räkorna. Koka med locket på i runt 2 minuter. 

För servering Lägg fiskfiléerna, musslorna och räkorna på en flat tallrik eller skål och häll över buljongen i en serveringskanna så att dina gäster kan hälla upp själva. 

  • Pacific Perception caesarsallad

    av Catalina Vélez

  • Caesarsallad på rester

    av Culinary Misfits

  • Moules marinière (vinkokta musslor)

    En maträtt som ser fin ut, är enkel och går snabbt att tillaga – du kan inte välja något bättre än denna franska klassiker.