Baka bullar med ånga
Ångbakade bullar
Att baka bullar med ånga ger en perfekt skorpa – precis som de du är van vid från bageriet. Detta är ett utmärkt recept för alla helgmorgnar då du förtjänar något extra.
8 bullar
Tillagningstid: 2h (inklusive jäsningstid)
Ingredienser
Bullar
4 g färsk jäst
170 g ljummet vatten
250 g vetemjöl
4 g bakpulver
4 g salt
Instruktioner
- Lägg jästen i din blender. Häll över det varma vattnet, blanda ordentligt och låt jästen skumma sig.
- Blanda vetemjölet, bakpulvret och saltet i mixerns behållare eller i en stor skål.
- Häll vätskan över mjölblandningen och knåda degen i en minut på låg hastighet, sedan i 3-4 minuter på mediumhastighet, tills degen känns smidig. Om du inte har en mixer kan du knåda degen för hand på en lätt mjölad yta i 10-15 minuter.
- Lägg degen i en oljad skål och täck med plastfolie. Låt den jäsa tills degen blivit dubbelt så stor.
- Förvärm ugnen till 180°C/200°C (den senare temperaturen för vamluftsugn) och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Häll ut degen och dela upp den i bitar på cirka 40 gram styck. Forma bitarna till bullar, lägg dem på plåten och låt dem jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
- Grädda bullarna i cirka 8 minuter (med ånga), tills bullarna svällt upp och fått en gyllene färg.